För ett par år sedan räknade någon ut att de boende i Hemblas bostäder i Husby hade haft 11 ägarkonstellationer sedan 1997 då Svenska Bostäder sålde husen. Nu har den siffran stigit till 12. I slutet på september stod det klart att tyska bostadsjätten Vonovia köper ut Blackstones aktiemajoritet i Hembla.

Själv växte jag upp i en tvåa på Enspännargatan i Hässelby Gård. Fastighetsägaren hette HEBA och hade på den tiden ett gott rykte, även bland de boende, med portvakter och egna målare som skötte löpande underhåll. Företaget växte sakta och var väl själva sinnebilden av en långsiktig fastighetsägare. Kamrer Lundén var själv med och tog hand om de mindre trevliga sysslorna som att vräka människor som inte betalt sin hyra. Det var en annan tid då, fastighetsägarna var inte anonymt, internationellt pensionskapital utan ofta mer eller mindre kontaktbara patriarker. Verkligheten ser annorlunda ut idag.

Den som vill läsa skandalartiklar om en hyresvärd behöver bara googla på D. Carnegie och Hembla för att ha läsning för en lång tid framöver. Det är ett och samma bolag som i Sverige bytte namn efter för många negativa skriverier. Ägare till bolaget var Blackstone, ett amerikanskt riskkapitalbolag som dammsuger fastighetsmarknader världen över för att göra vinster på undervärderade fastigheter och människors grundläggande behov av bostäder. Affärsmetoden, som filmen Push visar förtjänstfullt, var obefintligt underhåll och kosmetiska renoveringar av nedgångna fastigheter för att sedan chockhöja hyrorna med mängder av renovräkta människor som följd. De drabbade är ofta pensionärer och ensamstående föräldrar. Att de nu säljer sin del av Hembla är det ingen som kommer att sörja. Tyvärr förefaller den nya ägaren Vonovia inte vara allt för populär bland sina hyresgäster i Tyskland. Men i och med köpet av Hembla blir Vonovia Sveriges största privata hyresvärd.

De boende på Tönsbergsgatan i Husby eller på Albyberget kan återigen läsa om en VD som säger i princip samma sak som de tidigare VD:arna har sagt när de har köpt deras hem: ”Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet”. Bolaget Mitt Alby som köpte 1300 lägenheter av Botkyrka kommun garanterade hyresgästerna både himmelriket och ett långsiktigt ägande. Det tog fem år med neddragen service och lite kosmetisk upprustning innan ägarna sålde vidare till den nätta vinsten på 860 miljoner kronor. Ägarna hade på fem år mer än fördubblat sin investering. På samma sätt tjänade Blackstone cirka 6 miljarder kronor och Blackstones aktieägare mer än fördubblade insatsen efter bara tre år.

Bostadsbristen i Sveriges storstäder och framför allt i Stockholm är en guldgruva för det kortsiktiga ägandet. Med en gigantisk efterfrågan på hyresrätter och kommuner med skriande behov av kapital, då ständiga skattesänkningar är det enda politiska löfte som politikerna klarar av att leverera, så finns det bara en sak kvar att göra för politikerna: rea ut fastighetsbeståndet. Problemet för kommunerna är att det bokföringsknepet kan de bara göra en gång. Köparna är ofta utlandsbaserade pensions- och försäkringsfonder. Och ska de få ut maximalt på investeringen handlar det om att skära på utgifterna och sälja vid rätt tidpunkt.

Medan pengarna växlar fickor i cyberrymden ringer hyresgästerna allt mer ilsket eller uppgivet till förvaltare som inte har budget för att göra ens det mest grundläggande underhållet. Och det är här som det måste till en förändring. Det kan inte vara ok att globala pensionskapitalet utnyttjar människor på det här viset.

Det behövs ett starkare konsumentskydd i hyreslagen menar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen:

“Vi behöver ett skydd som garanterar hyresgästerna att deras hyresvärd fullgör sin löpande underhållsskyldighet. Det borde till exempel vara enklare att få tillbaka hyrespengar när inte hyresvärden uppfyller sin del av avtalet och smiter från sina skyldigheter. Idag är det alldeles för svårt och krångligt, det leder till att hyresgäster avstår från att kräva sina rättigheter. Pengar är handlingsdirigerande för en hyresvärd, för är det något de kan så är det matematik. Det ska inte heller vara tillåtet att renovera lägenheter bara för att riskkapitalister vill tjäna pengar. Hyresgäster har genom sina hyresinbetalningar redan rätt till renovering och måste få välja om de vill parkettgolv i köket eller glasväggar i duschen, sådant som hyresvärdar tvingar dem att acceptera med högre hyra som följd. Det handlar dessutom om stora ingrepp i hyresgästers plånbok, hyreshöjningar på 50 procent är vanliga, alltså flera tusen kronor mindre i månaden att leva för. Pengar som inte finns eftersom löneutvecklingen och pensionsnivåerna inte hängt med hyresutvecklingen de senast decennierna.”

Det handlar således om att ge människor inflytande över sitt egna hem. De som äger en villa eller bostadsrätt väljer ju själv när man vill förnya inredningen i sitt hem. Samma sak ska gälla för hyresgäster, det är ganska rimligt, eller hur?

Jonas Lundborg

kommunikatör