Bostadsbristen i Stockholm ökar och det blir allt dyrare att bo. Många människor har inte råd att efterfråga dyra bostadsrätter och det finns alldeles för få hyresrätter. Vi ser också hur stora privata bostadsbolag, med internationella ekonomiska intressen i ryggen, ger sig in på den svenska hyresmarknaden. De köper upp fastighetsbestånd som är i behov av renovering, gör en ytlig uppfräschning och höjer hyrorna kraftigt, med förödande sociala konsekvenser som följd.

Ett sådant företag är det amerikanska holdingbolaget Blackstone som äger 66 procent av aktierna i fastighetsbolaget Hembla, som i sin tur har cirka 21 000 hyreslägenheter i Stockholms län. FN varnade tidigare i år den svenska regeringen för Blackstone och deras affärsmodell när det kommer till hyresrätter. I Danmark äger Blackstone 2854 hyresrätter. Där blev debatten stor under förra året, och under hösten förväntas den danska regeringen lägga fram ett lagförslag som gör det svårare för företag som Blackstone att agera på den danska marknaden.

Från den svenska regeringen är det fortsatt tyst. Både regeringen och kommunerna har ansvar att agera. Hyresgästföreningen menar att det yttersta ansvaret för bostadsförsörjningen ligger på kommunerna. Genom sina allmännyttiga bostadsbolag och bestämmanderätten över hur marken ska användas har kommunerna alla möjligheter att styra bostadssituationen i kommunen.

Om filmen PUSH

Filmen PUSH beskriver utvecklingen med de internationella kapitalfondernas intåg på fastighetsmarknaden.

Filmbolaget presenterar filmen så här: ”I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar.”

I filmen får vi se hur filmregissören Fredrik Gertten följer FN:s rapportör i bostadsfrågor, Leilani Farha i hennes arbete, samt intervjuar sociologiprofessorn Saskia Sassen, nationalekonomen, Joseph Stiglitz och författaren Roberto Saviano.

Filmen premiärvisas i Stockholm den 8 september kl 16:00Bio Rio och Zita Folkets Bio. Visningen följs av ett samtal mellan regissören Fredrik Gertten och Åse Richard (Renovräkta) lett av Måns Nilsson. Köp biljetter till visningarna här Bio Rio och Zita Folkets Bio

Filmen kommer även att visas i Hyresgästföreningens regi vid flera tillfällen under hösten. Först ut är Hyresgästföreningen Järva som arrangerar en visning i Folkets Husby fredag den 27 september 18.30. Hyresgästföreningen region Stockholm erbjuder alla medlemmar två visningar i oktober i samarbete med innerstadsföreningarna: Tisdag den 22 oktober på Bio Rio och onsdag 30 oktober på Zita Folkets Bio. Mer information om dessa visningar kommer när det närmar sig.