Det här är
Ola Palmgren

Du kanske har sett honom i någon av våra kampanjfilmer. Ola brinner för rätten till trygga bostäder och är Hyresgästföreningens talesperson för ungas boende. Han har egna erfarenheter av hur svårt det är som ung på bostadsmarknaden. Nu vill han förbättra villkoren.

Varför gör Hyresgästföreningen den här kampanjen?

Vi vill lyfta hur svårt det är att som ung i Stockholm få ett tryggt, eget boende.

Vi vill visa hur verkligheten ser ut för tusentals unga här i Stockholm och hur vanligt det är att man är inneboende, bor i andra– eller tredjehand, tvingas hoppa mellan massor av olika otrygga kontrakt och betala svinhöga hyror.

Det är fel och vi vill ändra på det.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

Jag engagerade mig i de här frågorna för att jag tycker att alla har rätt till ett tryggt boende till en rimlig kostnad. Och för att verkligheten absolut inte är så för många unga idag.

Jag har själv upplevt bostadsbristen inpå bara skinnet. När jag flyttade till Stockholm för snart fyra år sedan så var det inte lätt för mig heller.

Jag har bott i andrahand, jag har varit inneboende, jag har letat bostad i bostadskön och stått på plats 137 till en studentlägenhet. Jag har blivit erbjuden att bo i ett rum för 9000 kronor i månaden. Det här har nog de flesta unga i Stockholm upplevt.

Jag tycker att det är fel och därför har jag engagerat mig i Hyresgästföreningen.

Vad ska vi göra åt det här?

Alltså helt ärligt så är det ganska enkelt. Vi behöver bygga mer som unga har råd med. Idag byggs det alldeles för lite och det som byggs är alldeles för dyrt för att många unga ska ha råd att bo där.

Det är liksom det viktigaste att ändra på långsiktigt.

Sedan finns det saker som man kan göra på vägen, till exempel fixa bostadsbidraget så att det passar unga bättre eller införa bostadsgaranti där man prioriterar unga i bostadskön.

Men långsiktigt så är det fler hyresrätter med rimliga hyror som är lösningen.

Hur kan jag vara med och påverka?

Det viktigaste du kan göra som ung är att engagera dig i de här frågorna.

Bostadsbristen är inte ett individuellt problem, det är ett gemensamt problem och därför kräver det också gemensamma samhälleliga lösningar. Därför måste vi gå ihop och kräva av politiker och branschen att man gör om och gör rätt och bygger mer bostäder som unga har råd med. Så det är det man kan göra.

Engagera dig i det här frågorna, gå med i Hyresgästföreningen och förändra det här tillsammans med andra unga.