En ganska märklig text har börjat få spridning i sociala medier. Det är redaktionen bakom konkrt.se som hävdar att Hyresgästföreningen plötsligt infört marknadshyra i Stockholm (för att inte hålla läsaren i ohälsosam spänning kan jag redan nu avslöja att det inte är sant).

Det hela handlar om Stockholmshyra, det avtal om systematisk hyressättning som förhandlats fram mellan Hyresgästföreningen och de tre stora allmännyttorna i Stockholms stad. En överenskommelse om att systematiskt gå igenom bolagens lägenheter utifrån vilka boendenyttor, bruksvärden, som de har. Därefter hyressätts de efter hur det totala bruksvärdet i lägenheten står sig mot resten av beståndet.

Så vilka faktorer kommer att värderas? Här har Konkret faktiskt rätt – storlek, läge, standard, utrustning och service. Alltså samma gamla bruksvärden som alltid gällt, så länge bruksvärdessystemet har funnits. Läget, till exempel, påverkar redan nu hyran ordentligt. Den genomsnittliga skillnaden mellan innerstad och exempelvis Rinkeby är redan drygt 30 procent. Läget kommer förstås inte att viktas på ytterligare 30 procent.

Det vi gör är att bryta loss lägesfaktorn till en tydligt definierad kloss i bygget av den nya hyran. Det innebär också ett tak för hur stor påverkan just läget ska ha, ett tak som inte finns i dag. Erfarenheten från alla de kommuner som redan har systematiserat säger att de allra flesta får små hyresjusteringar. Chockvågorna har uteblivit.

Sven Bergenstråhle, en av Sveriges kunnigaste bostadsdebattörer, formulerade det så här när det senast blåste om Stockholmshyra:
”Enligt hyreslagen ska hyrorna bestämmas av lägenheternas storlek, standard, utrustning, servicenivå och läge enligt hyresgästernas värderingar. Det kallas för bruksvärdet. Det är hyresgästernas värderingar som är utgångspunkten och inte konkurrensen mellan bostadssökande på en bostadsmarknad med bostadsbrist. I det senare fallet kan en hyresvärd sätta den högsta hyra den kan få, vilket skulle leda samma prisstruktur som det är på bostadsrätter.” https://svenbergenblog.wordpress.com/2017/07/20/stockholmshyror-ar-inte-marknadshyror/

Med systematisk hyressättning skapar vi en räknesnurra för bruksvärden. Det är själva motsatsen till marknadshyra.

Konkrets tes tycks vara att Hyresgästföreningen verkligen, verkligen vill höja hyrorna. Varför vi skulle vilja det framgår inte riktigt. Våra förtroendevalda, som fattar besluten i föreningen, bor alla själva i hyresrätt och är engagerade på sin fritid. Det är inte direkt välavlönade som dominerar i våra delegationer och styrelser. Varför i hela fridens namn skulle de driva på för höjda hyror?

Förhandlingarna har förresten främst pågått medan Vänsterpartiet styrt allmännyttorna i staden. Vill Vänsterpartiet alltså ha marknadshyror? Det vore ju lite av en sensation.

Det sprids en hel del myter, missförstånd och rena konspirationsteorier kring Stockholmshyra. Det är inte sunt och gagnar ingen. Nästa gång du läser att Hyresgästföreningen älskar höga hyror så fundera ett extra varv – är det verkligen sannolikt?

Konkrets text avslutas med en Swish-bön med frågan ”Gillar du Konkret?” Nja, just nu inte så mycket.

Kristoffer Burstedt
Förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm

Läs mer om Stockholmshyra och hyressättning